Over Adesa


ONS WERK

ADESA, Asociación de Desarrollo de la Educación y la Salud (Organisatie voor Ontwikkeling van Onderwijs en Gezondheidszorg) is sinds 1984 werkzaam is in de meest armoedige zones van de noordelijke sloppenwijken in de hoofdstad Lima en in enkele rurale gebieden van Peru. In Nederland in Stichting Vrienden van Adesa opgericht om de projecten van ADESA in Peru te helpen financieren.

ADESA beschouwt onderwijs en gezondheidszorg als onmisbare elementen in de ontwikkeling van een land en heeft zich daarom ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg- en onderwijsfaciliteiten in de meest behoeftige gebieden van Peru. ADESA biedt hulp in gevallen van medische, educatieve en/of sociale nood. Het hoofddoel van onze organisatie is het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking in de achterstandswijken. Hieronder volgt een beschrijving van het werk dat de Stichting Vrienden van Adesa ondersteunt:

In 1990 begon ADESA een onderwijsproject in Los Rosales in een rieten hutje, zonder stromend water, riolering of elektriciteit. In het jaar daarop waren er voldoende fondsen ingezameld om te beginnen met de bouw van een kinderopvangcentrum. Dit was het eerste stenen gebouw en bovendien de eerste school in het dorp Los Rosales....

Lees meer

In 1984 opende ADESA een kleine medische post in de sloppenwijk Año Nuevo in het district Comas, dat in de noordzone van Lima ligt. Vanwege de grote toestroom van patiënten werd al snel gezocht naar de mogelijkheid om een groter medisch centrum te bouwen. Die constructie begon eind 1986 en de inauguratie vond plaats in mei 1987.

Lees meer

ADESA heeft een aantal sociale programma's gericht op het helpen in noodsituaties en natuurrampen, zoals een aardbeving of de "koude golf" in de hoogtes van de Andes.
In de provincies Puno en Huancavelica heeft de bevolking het in de Peruaanse wintermaanden zwaar te verduren vanwege de enorme kou. In beide provincies sterven elk jaar meer dan 200 kinderen, vanwege onvoldoende kleding in deze enorme vrieskou.

Lees meer

HELP ZE AAN EEN GLIMLACH...

Samen kunnen we bouwen aan een betere toekomst voor de kinderen van Peru.

ONZE PROGRAMMA'S

Via programma's wil Stichting ADESA Peru de meest achtergestelde bevolkingsgroepen in de hoofstad, Lima, en de rurale gebieden van Peru stimuleren in hun eigen ontwikkeling en daarmee in de aansluiting aan de moderne Peruaanse maatschappij.

ESPY
Het Espy programma, onder leiding van Jorinda te Brake, is echt een begrip geworden. Naast de therapie voor kinderen met een handicap is dit een programma met veel waardering. De jongeren leren steeds zelfstandiger te zijn door de workshops, zoals leren reizen, leren koken, kinderverzorging, leren verkopen, leren over techniek en bouwen....
Noodhulp
Op 15 augustus 2007 werden de gebieden ten zuiden van Lima, met name de regio Ica getroffen door een zware aardbeving van 7.9 op de schaal van Richter: 519 doden, meer dan 1200 gewonden en meer dan 100.000 families zonder onderdak in Chincha, Ica, Pisco en Cañete. Er was naast noodhulp urgente aandacht nodig voor de opvang van schoolkinderen. ADESA heeft met verkregen fondsen en uit eigen fondsenwerving 32 houten lokalen gebouwd in 5 scholen.