medisch


Medisch Centrum in Comas

In 1984 opende ADESA een kleine medische post in de sloppenwijk Año Nuevo in het district Comas, dat in de noordzone van Lima ligt. Vanwege de grote toestroom van patiënten werd al snel gezocht naar de mogelijkheid om een groter medisch centrum te bouwen. Die constructie begon eind 1986 en de inauguratie vond plaats in mei 1987.

In die periode ontbrak het aan alle basisfaciliteiten zoals stromend water en een riolering. De preventieve gezondheidszorg die ADESA vanaf die tijd geboden heeft, redde vele kinderlevens.

Het medisch centrum heeft op de begane grond onderzoekruimten voor de specialisten, op de eerste verdieping bevindt zich het revalidatiecentrum en op de tweede verdieping het laboratorium, een grote multifunctionele ruimte en het kantoor van de maatschappelijk werkster.

Buiten de curatieve diensten wordt er veel preventief werk verzet, bijvoorbeeld, voorlichting met onderwerpen zoals TBC en doelmatige voeding, AIDS voorlichting op scholen etc.

Dromen voor een betere toekomst...

“In mijn samenwerking met de vrouwen werd ik geïnspireerd door hun dromen voor een betere toekomst, op zijn minst voor die van hun kinderen. Eenmaal begonnen kon ik het werk daarom ook niet meer loslaten, maar bovenal wilde ik ook andere constructieve projecten opstarten die van grote betekenis zouden zijn voor de toekomst van de kinderen en jongeren in Peru. ADESA ontwikkelt gezondheidszorg, educatieprojecten en sociale programma´s.” - Ada van der Horst (voormalig President ADESA Peru)

Revalidatieprogramma voor gehandicapte kinderen

In Peru wordt nauwelijks rekening gehouden met gehandicapten. Het wordt soms als een schande gezien om een kind te hebben met een uitdaging. Een afschuwelijke manier om van deze kinderen af te komen? Bijvoorbeeld... geen eten geven…

Door vaak letterlijk de straat op te gaan en ouders te vertellen dat hun kind de moeite waard is en een toekomst heeft probeert ADESA deze groep te helpen. Zo kunnen deze speciale kinderen in dit centrum hun fysiotherapie, logopedie en ergotherapie krijgen.

Voor de wat oudere gehandicapte kinderen is het mogelijk om activiteiten te volgen gericht op hun ontwikkeling en loopbaan. Zo krijgt het bijzondere kind hierdoor extra mogelijkheden om zichzelf verder te ontwikkelen, in plaats van het grootste deel van de dag thuis op bed te liggen.

In Peru is bijna niemand echt geïnteresseerd in dit doel of in het verbeteren van de toekomst van deze groep. Tot nu toe is er geen subsidie van de overheid voor hen. Wilt u helpen om hun vooruitzichten voor de toekomst te verbeteren?